Hanneke70 » Specials » Kanovaren

Kanovaren; mooie routes door Nederland

Nederland is een waterland met prachtige stukken natuur, die soms alleen over het water bereikt kunnen worden. Geen ander vaartuig leent zich zo goed om haast ontoegankelijke paradijsjes te betreden als de kano. Dus sla je peddels uit en laat je verrassen door de vrijheid van het water. Zowel met georganiseerde tochten als op eigen initiatief valt er in ons waterrijke landje veel moois te ontdekken.

Soorten kano's

Wanneer je een kano gaat huren voor een recreatief tochtje, krijg je -afhankelijk van het gezelschap- een één- of meerpersoonskano mee. Voor meer personen is dat vaak een Canadese kano. Deze kano kenmerkt zich door de ronde lijn aan voor-en achterkant. Betreft het een éépersoonskano, dan kan dit ook een kajak zijn. Mocht je er zelf één aan willen schaffen, oriënteer je dan goed, want er zijn vele soorten kano's. Welke het meest geschikt is hangt van meerdere factoren af, bijvoorbeeld: Waar ga je varen (op rustig of wild stromend water), maar ook persoonlijke factoren spelen een rol: Wat vind je zelf het meest comfortabel? En welke eisen stel je aan materiaalsoort en kwaliteit? Er is in ieder geval voor ieder ruime keus in kanoland.

 Eén- en tweepersoonskano's  / Bron: Slavik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0) Eén- en tweepersoonskano's / Bron: Slavik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kano of kajak?

De termen kano en kajak worden nogal eens door elkaar gehaald. Toch is een kano niet hetzelfde als een kajak. Er zijn verschillende soorten kano's en de kajak is daar één van. Kano is dus de verzamelnaam voor een aantal kanotypen. In een kajak zit je met je benen naar voren zit en hanteer je een dubbelbladige peddel. Bij andere soorten kano's wordt zittend of geknield (wildwatervaren) gevaren. De vaarder maakt daarbij in de regel gebruik van een enkelbladige (steek)peddel.

Kanovaren in de natuur

Kanovaarders zijn natuurliefhebbers. Het spreekt dan ook voor zich dat je respectvol omgaat met de natuur om je heen en ervoor zorgt dat je geen schade aanricht of overlast veroorzaakt. Neem je onderstaande regels in acht, dan heeft de natuur niet te lijden onder jouw activiteiten en verhoogt dit je eigen vaarplezier.
  • Zorg dat je goed geïnformeerd bent over het gebied waar je gaat varen, neem kennis van kwetsbare natuur. Bepaalde gebieden zijn voor een periode (tijdens het broedseizoen bijvoorbeeld) geheel of gedeeltelijk niet toegankelijk;
  • Voorkom het storen of verontrusten van dieren, ook van watervogels;
  • Aanleggen doe je alleen op plaatsen waar je de oever niet beschadigd;
  • Mijdt ondiepe wateren en rietkragen vanwege flora en fauna;
  • Mijdt ook al te smalle wateren; je moet de kano kunnen keren zonder tegen de oevers te varen;
  • Kamperen doe je op een camping;
  • Hou er rekening mee dat geluid ver draagt op het water; hard roepen en schreeuwen verstoort het plezier van andere mensen en van dieren;
  • Pauzeren en iets eten en drinken onderweg is prima, maar je afval neem je uiteraard zelf weer mee. Mocht je onderweg verontreiniging aantreffen dan wordt het op prijs gesteld als je dit even meldt bij de organisatie van de tocht of andere autoriteiten.

Tips voor de beginner

Wanneer je voor het eerst gaat kanovaren, zul je even moeten wennen. Aan de stabiliteit van de kano, aan de manier van peddelen, maar heb je eenmaal de slag te pakken, dan kun je gaan genieten. Bijvoorbeeld van de routes zoals in de artikelen hieronder beschreven. Hieronder nog een paar tips tot slot:
  • Draag makkelijke kleding, bijvoorbeeld een katoenen broek en een t-shirt of sweatshirt, lage sportschoenen, waterschoenen of sandalen;
  • Op een warme zomerdag verbrand je gemakkelijk op het water, dus denk in dat geval om een pet en zonnebrand;
  • Neem altijd voldoende drinken mee;
  • Zorg dat je waardevolle spullen droog houdt; gebruik hiervoor een waterdicht tonnetje (een verhuurbedrijf geeft je er meestal eentje mee);
  • Maak de eerste tochten niet te lang, ga er vanuit dat je zo'n vijf kilometer per uur vaart, twee uur varen is voor een beginner echt wel genoeg;
  • Kies een geschikte locatie. Op een groot meer ontstaat bij enige wind al snel golfvorming. Ook op groter vaarwater waar schepen varen, is golfslag te verwachten. Mijdt dit soort locaties in het begin en start liever op een rustig riviertje.

Veel kanoplezier!

Kanovaren op de Linge

Dwars door de Betuwe stroomt de Linge. Een prachtige rivier die langs mooie dorpjes slingert. Het Betuwse land staat bekend om z’n boomgaarden en de bloeiende fruitbomen trekken ieder voorjaar veel to…

Kanovaren in de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch is met ruim 9100 hectare, één van Nederlands grootste natuurgebieden. Het is zelfs het grootste zoetwater tijdengebied van Europa. Het landschap kenmerkt zich door rivieren…

Kanovaren op de Groninger Maren

In vroeger tijden, toen er nog geen dijken bestonden, stroomde het water bij vloed vanuit de Waddenzee het Noord-Groningse land binnen en trok zich bij eb weer terug. De waddengeulen die op deze manie…

Kanovaren in de Weerribben

In het noordwestelijke deel van Overijssel bevindt zich het Nationaal Park Weerribben. Dit natuurgebied (3500 hectare groot) is ontstaan door zowel mensenhanden in de 17e eeuw (vervening) als de natuu…
Gepubliceerd door Hanneke70 op 08-10-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.kanonoord.nl